Skip to main
Historie

Wildenborg Haarden & Kachels

Rietmolen is een klein dorp op de grens tussen de Gelderse Achterhoek en Twente. Bekend om de prachtige Sint-Caeciliakerk gebouwd naar het model van de Amsterdamse school. Net buiten dit pittoreske Rietmolen vind je onze zeer complete showroom. Alle grote merken zijn hier vertegenwoordigd en samen met een vakkundig advies maken wij de keuze makkelijk.

Wildenborg 03

Wildenborg: al meer dan 100 jaar een echt familiebedrijf

1919

Meer dan een eeuw geleden is Wildenborg Haarden & Kachels opgericht. In het kleine maar gezellige Rietmolen is Hendrik Wildenborg voor zichzelf begonnen als boerensmid. Hoewel Wildenborg goed inspeelde op de wensen van de boeren, blijft al het begin moeilijk. Naast de verkoop, installatie en onderhoud van landbouwmachines werd er ook nog kleinschalig geboerd. Hard werken en niet opgeven heeft ervoor gezorg dat de dromen van Hendrik zijn zijn vrouw Rika het lukte om er een volwaardige smederij van te maken.

1959

Meer en meer werd Wildenborg een landbouwmechanisatiebedrijf na de komst van zoon Hein in het bedrijf. Een logische stap, aangezien Rietmolen in een puur agrarische omgeving ligt. Wel bleef de smederij bestaan, want met de papier als hoefsmid op zak en het gebruik van de vele paarden bij de landbouw waar daar ook genoeg werk in. Zoon Hein, getrouwd met Jet, was opgeleid als installateur, dus kwam er een installatietak bij.

Wildenborg 40
Heidesmid Bussen 12

1986

Kleine jongens worden groot. Zo ging de zoon van Hein en Jet, Eddy Wildenborg, aan de slag in het bedrijf en bracht zijn eigen ideeën mee. De geschoolde installateur kwam erachter dat de landbouwmechanisatie minder en minder opbracht en besloot te stoppen met deze tak. Wel installeerde Wildenborg steeds meer kachels bij particulieren. In 1990 was de vraag zo hoog, dat kachels de hoofdzaak van het bedrijf werd en dat Mariëtte, de vrouw van Eddy, ook in het bedrijf stapte.

1994

Wildenborg begon aan een nieuw hoofdstuk met de aankoop van de oudere lagere school, net buiten Rietmolen. Na een verbouwing ging Wildenborg van het centrum van Rietmolen naar het anderhalve kilometer verderop gelegen voormalige schooltje. Nu bezit Wildenborg een prachtige showroom vol kachels, haarden en een werkplaats voor het installatiebedrijf. Kachels en haarden waren en zijn nog steeds het hoofdproduct van het bedrijf.

2022

Eddy en Mariëtte gingen nadenken over hun toekomst. Een goedlopend bedrijf stopzetten is jammer. Ze wilden op tijd zijn en niet op het laatste moment een snelle beslissing moeten maken. Het verkopen van Wildenborg was het beste besluit!

Er was al jaren goed contact met de Heide Smid uit Halle. Een bedrijf met een soortgelijke historie als Wildenborg. De klik was er meteen en we werden het al snel eens met elkaar: Wildenborg is in 2022 verkocht aan De Heide Smid.