Skip to main

De voordelen van een gashaard

Een haard geeft naast behaaglijke warmte een stuk gezelligheid in de ruimte. De flikkerende vlammetjes geven een mooie gloed, zeker als je kiest voor een model waarin je dit duidelijk kunt zien, zoals de inbouwhaarden en hanghaarden op gas. Subtieler zijn de gevelkachels, waarbij je vooral gaat voor het gemak om snel een ruimte te kunnen verwarmen. En bedenk: met een gashaard blijf je gevrijwaard van roet, stof en as. Veel mensen zien op tegen de aanschaf van houtkachel. Dergelijke kachels geven naast warmte immers ook een stuk overlast. Er dient altijd hout op voorraad te zijn en de houtblokken moeten worden aangevuld om de kachel te laten branden. Een gashaard heeft al deze nadelen niet, maar biedt gewoon lekkere warmte en sfeer in de ruimte die je wilt verwarmen.

Geen roet en as

Centrale verwarming is super praktisch: je kunt met een simpele draai aan de knop alle ruimtes in je woning afzonderlijk verwarmen. Ga je echter voor een stuk gezelligheid of sfeer, of dat nu in je woonkamer, een woonkeuken of een ruime slaapkamer is, dan ga je dat met een “saaie” radiator aan de muur niet bereiken. Al eens nagedacht aan een vrijstaande gashaard op een mooi centraal punt in de woning? Lekker ’s avonds met het hele gezin rond de kachel. Ieder heeft zo zijn eigen bezigheden, maar door de kachel middenin de kamer te plaatsen, ben je toch gezellig met zijn allen bij elkaar. En met een tuinhaard op gas bereik je hetzelfde, maar dan voor lange, gezellige avonden op je terras.

Gashaard met een open of gesloten systeem

Bij gashaarden kun je een onderscheid maken tussen een open verbrandingssysteem en een gesloten verbrandingssysteem.

Gashaard met open systeem

Een gashaard met een open systeem wil niet zeggen dat er geen glasruit aanwezig is. De verbrandingskamer is wel helemaal gesloten. Het gaat hier om de manier waarop de gashaard wordt voorzien van verse lucht. Bij een gashaard met een open verbranding wordt de verse lucht voor de verbranding direct uit de ruimte gehaald waar de haard zich bevindt. Een gashaard met een open systeem is niet geschikt voor een woning die is voorzien van mechanische ventilatie.

Gashaard met gesloten systeem

Veel hedendaagse gashaarden zijn voorzien van een gesloten systeem. Hierbij wordt de gashaard aangesloten op een afvoer met twee kanalen. De binnenste pijp voert de rookgassen af en de binnenste pijp voert de verse lucht aan. Dankzij dit gesloten systeem is de verbranding efficiënter en het rendement hoger. Voor woningen die mechanisch geventileerd worden is een gashaard met een gesloten systeem de ideale oplossing, omdat de verse lucht niet uit de ruimte wordt gehaald. Een ander groot voordeel van een gesloten systeem is dat er niet per se een schoorsteen nodig is.

Gashaard assortiment

Vrijstaande gaskachel

Een vrijstaande gashaard combineert aangenaam comfort en gezelligheid als geen ander. Qua sfeer doet deze kachel zeker niet onder voor een hout- of allesbrander, maar qua comfort en onderhoud heb je wel de lusten, maar niet de lasten. Geen as, stof of gesleep met houtblokken, maar wel een behaaglijke warmte en een mooi centraal punt in de ruimte met warmte die zich mooi gelijkmatig verdeelt: dat zijn de voordelen van een vrijstaande gashaard. Of je nu voor een klassiek of traditioneel model wilt gaan, of juist een strak vormgegeven kachel wilt laten plaatsen: het is er allemaal.

Hangende gashaard

De hanghaarden werken vrijwel hetzelfde als vrijstaande haarden. Het verschil is dat de haard niet staat maar aan een muur of plafond is bevestigd. Bij de keuze tussen een hangende of vrijstaande gashaard gaat het voornamelijk om design.

Inbouw gaskachel

Een inbouw gashaard is een kachel die de afgelopen jaren behoorlijk populair is geworden onder Nederlandse consumenten. Gaskachels zijn namelijk stijlvol en sfeervol, en erg efficiënt qua energieverbruik. Verder zijn ze goed betaalbaar, van hoge kwaliteit en beschikbaar in talloze modellen en prijsklassen.

Inzethaarden gas

Ingebouwde gashaarden leveren een geweldige bijdrage aan de huiselijke sfeer en zijn een bijzonder efficiënt verwarmingstype. Inzet gashaarden zijn tegenwoordig met het blote oog nauwelijks tot niet te onderscheiden van houthaarden. Verder zijn ze bijzonder gemakkelijk te bedienen. Je stelt de juiste temperatuur in en drukt vervolgens op de knop, wat eenvoudig kan via een functionele afstandsbediening. That’s it. Meer hoef je feitelijk niet te doen om sfeer en warmte in jouw huiskamer te brengen!

Doorkijkhaarden gas

De doorkijkhaard op gas leent zich uitstekend om midden in een ruimte te plaatsen. Jij bepaalt waar! Zo creëer je niet alleen een geweldige roomdivider van glas en vlammen, maar ook een compleet andere uitstraling van de ruimte.
Een doorkijkhaard kan twee ruimtes ook juist met elkaar verbinden. Het is zelfs mogelijk een verbinding tussen binnen en buiten te maken.

Geniet vanaf meerdere kanten én vanuit verschillende ruimtes van de warmte, het vlammenspel en de sfeer van deze haard. Door de wand waarin de haard geplaatst wordt in een trendy kleur te verven, maak je het helemaal af. Denk ook eens aan een afwerking met natuursteen, of bewerk de wand geheel naar eigen smaak en inzicht.

Gevelkachels

Gevelkachels zijn gaskachels die geen schoorsteenkanaal nodig hebben. Dit heeft een gesloten systeem. Bij deze kachels worden de rookgassen meteen naar buiten afgevoerd, hierbij wordt ook de zuurstof meteen van buiten gehaald. Met deze kachels zorg je er voor dat jouw woning zeer gemakkelijk opgewarmd wordt en jij binnen de kortste keren kunt genieten van de heerlijke warmte. Het enige dat je bij de kachels hoeft te doen is de kachel ontsteken, een kind kan de was doen! Naast makkelijk te bedienen, zijn de kachels ook zeer eenvoudig aan de binnenzijde van de gevel te bevestigen, doordat je alleen maar een afvoer en gasafsluiting nodig hebt.

De toekomst van de gashaard

Heeft het nog zin om een gaskachel aan te schaffen? Dit is een vraag die veel speelt. Op 11 maart 2020 kwam het eerste geruststellende bericht van minister van klimaat Eric Wiebers. Hij kwam met het statement dat het huidige gasnet voorlopig in Nederland gewoon in gebruik blijft. Wel heeft de Nederlandse overheid besloten dat we ‘van het gas af moeten’ maar volgens planning zal het nog dertig jaar duren. Mocht het in de toekomst toch zo zijn dat we van het gas af moeten dan is (bio)propaan gasflessen een goed alternatief.

Waar moet je op letten bij het kopen van een gashaard?

Een belangrijke vraag om jezelf te stellen is: Wat is je doel? Is de kachel puur voor sfeer of dient het ook als warmte element? Het doel bepaalt de grootte en bouw van de kachel.

Bij een gashaard kun je een onderscheid maken tussen een open en gesloten verbrandingssysteem. Voordat je een gashaard gaat kopen is het belangrijk om te weten of er momenteel een kanaal aanwezig is in de woning. Zo ja, dan kan hier eventueel een haard op aangesloten worden.

Vervolgens is het belangrijk om te weten hoe groot het oppervlakte is van het te verwarmen gebied. Aan de hand van bovenstaande stappen kan er gekeken worden welke kachel geschikt is. In het artikel: “een gashaard kopen waar moet ik op letten” vind je meer informatie over de aanschaf van een gashaard.

Inspiratie opdoen

Bij ons vind je een zeer ruim assortiment aan gashaarden. Oriënteer je eens op de website en ontdek een wereld aan mogelijkheden. Ook voor inzethaarden en gevelkachels kun je hier terecht: in de vestigingen in Duiven, Halle en Rietmolen vind je de mooiste modellen. Je kunt rekenen op ervaring en expertise, waardoor zowel de aanschaf, de installatie en het onderhoud van je kachel in goede handen zijn. Bekijk ons YouTube kanaal voor nog meer inspiratie.

Afspraak maken