Skip to main

Elektrische haarden – Realistischer dan ooit

De technologie heeft de afgelopen jaren reuze sprongen gemaakt en dat zie je ook terug in de ontwikkeling van de elektrische haarden. Dankzij de nieuwste technieken zijn vlammen van een elektrische kachel vrijwel niet meer te onderscheiden van het vuur bij een houtkachel. Daarbij bieden deze haarden veel voordelen ten opzichte van gas en hout, zoals de lage uitstoot. Kortom, de elektrische kachel en zijn technieken hebben de toekomst of je nu kiest voor een hangende, inbouw of vrijstaande haard.

Kenmerken van elektrische haarden

Echte sfeermakers in huis, dat is wat haarden zijn. Een knisperend vuurtje verwarmt, ontspant en verlicht. Daarbij is een elektrische haard de meest duurzame manier om het gezellig te maken in huis. Wil jij enkel de sfeer in huis verbeteren? Dan is een elektrische haard zeer geschikt. In de meeste gevallen verbeteren elektrische haarden de sfeer en geven extra decoratie aan je huis. De afgifte van warmte is een bijzaak, maar zeker mogelijk om als optie toe te voegen.

Het eerste en eenvoudigste is wel de aansluiting van de elektrische haarden. Sluit de haard eenvoudig aan op een geaard stopcontact en hij is klaar voor gebruik. Menig mens vergelijkt elektrische haarden met de traditionele haard. Het grootste verschil tussen deze twee is dat elektrische haarden geen uitstoot, geen rookkanaal, weinig onderhoud en geen brandwerende middelen nodig hebben.

Voor- en nadelen van elektrische haarden

Stekker erin en vlammen maar! Eenvoud siert de elektrische haarden. Een geaard stopcontact en (bij voorkeur) een eigen elektriciteitsgroep zorgen ervoor dat jouw elektrische haard altijd voor je klaar staat.

Elektrische haarden hebben geen uitstoot en geven veelal geen warmte af, waardoor een rookkanaal onnodig is. Een elektrische haard is voornamelijk aanwezig voor de sfeer en de sier. Echter zijn er nu ook elektrische haarden die wel degelijk warmte afgeven of deze als optie hebben.

De technologie van elektrische haarden werkt anders dan haarden met andere brandstoffen. Elke techniek zorgt voor een ander soort vuur. Denk aan waterdamp, 3D-projectie of hologram. Welke vlam vind jij het mooiste? Naar welke vlam gaat jouw voorkeur?

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische haard?

Welk doel wil jij bereiken met een haard? De eerste vraag die jij jezelf stelt. Voor het creëren van sfeer en gezelligheid in huis zijn elektrische haarden uitermate geschikt. Beslis ten tweede wat voor model haard past. Van vrijstaande kachels tot inbouw- en inzethaarden. Een kwestie van persoonlijke smaak! Inzethaarden plaats je eenvoudig in een bestaande schouw, terwijl je inbouwhaarden in een nieuwe schouw plaatst.

Duurzaamheid van elektrische haarden

Doordat de elektrische haard (zoals de naam al zegt) geen gebruik maakt van gas, hout of andere brandstoffen, is hij bijzonder duurzaam. Het enige wat deze haarden namelijk nodig hebben, is stroom uit het stopcontact.

Het nadeel is de afwezigheid van brandstoffen, dat er geen warmte van de haarden afkomt. Het is in de meeste gevallen dus echt een kachel voor de sfeer en de sier. Sommige modellen hebben wel de mogelijkheid om een verwarmingselement in de haard te laten installeren. Deze zorgt dan voor indirecte warmte.

Afspraak maken