Skip to main

Wat is een pelletkachel?

Pelletkachels zijn geavanceerde houtkachels. Deze kachels branden op pellets, samengeperst houtafval. Deze kleine geperste houtblokjes zijn samengesteld uit schoon hout en zijn tevens gekeurd. Het gebruik van gekeurde pellets is van groot belang om jouw pelletkachel de juiste verzorging te bieden. Een pelletkachel biedt een hoop voordelen en is ontzettend sfeervol. Het is een verbrandingssysteem, dat is afgescheiden van de ruimte waar de kachel zit. De Heide Smid biedt verschillende soorten pelletkachels. Denk hierbij aan vrijstaande pelletkachels, pelletkachels op centrale verwarming (CV).

Voordelen van een pelletkachel

Een pelletkachel is eenvoudiger in gebruik en stoot minder fijnstof uit dan een houtkachel. Niet gek dat pelletkachels alsmaar populairder worden. Hieronder sommen wij voor jou alle voordelen van een pelletkachel op.

  • Voordelige bijverwarming
  • Eenvoudig in gebruik.
  • Geen traditionele schoorsteen nodig.
  • Geen gasaansluiting nodig.
  • Minder fijnstof uitstoot dan bij houtkachels.
  • Betaalbaar verwarmen.

Geveldoorvoer bij pelletkachel

Bij deze haarden geldt hetzelfde als bij de houtkachels, dat de rookgasafvoer moet uitkomen boven de woning.

Een veel voorkomend misverstand hierin is dat de afvoer nog steeds via de gevel mag! Tot voor enige jaren geleden was dit inderdaad zo, maar de wetgeving is hierop aangepast en geeft aan dat zowel voor houtkachels als pelletkachels de afvoer uit moet komen boven het hoogste punt van de woning.

Welke pelletkachel is geschikt voor in huis

Wie een heerlijke warmteafgifte wil, maar minder onderhoud aan de kachel kiest veelal voor een pelletkachel. Een gemiddelde woonkamer verwarm je al met 6 tot 8 watt. Een pelletkachel met deze wattage is daarom vaak geschikt voor bij jouw thuis. Let natuurlijk wel goed op waar je de pelletkachel wil plaatsen en aan de isolatiewaarde van je huis. Dit heeft invloed op de duurzaamheid van de pelletkachel en het verwarmen van je huis. Hoe slechter de isolatie, hoe meer pellets je nodig hebt om je huis te verwarmen. Gemiddeld heb je ongeveer 1 kilo pellets per uur nodig. Bekijk hieronder welke pelletkachels wij aanbieden:

Pelletkachels aanschaffen

We bieden verschillende soorten pelletkachels, van inbouwmodellen tot vrijstaande modellen. In onze vestigingen, in Halle, Duiven en Rietmolen, staan diverse (brandende) opstellingen ter inspiratie opgesteld. Jouw pelletkachel is altijd af te stemmen op eigen smaak en interieur. Er is dus altijd wel een passend exemplaar voor jouw woning te vinden. Onze ervaren medewerkers geven je graag vakkundig en gedegen advies over jouw kachel. Plan hier je adviesgesprek met één van onze specialisten of kom spontaan langs in onze showroom.

Afspraak maken