Skip to main
18-04-2020 Gashaarden

Een gashaard kopen: waar moet ik op letten?

Je zit er al een tijdje over na te denken om een gashaard aan te schaffen voor in je woonkamer. Wij geven je een aantal punten om rekening mee te houden wanneer je op zoek gaat naar jouw perfecte gashaard. Zodat jij vervolgens de juiste keuze kunt maken!

De Heidesmid Halle 57

Wat is je doel?

Net zoals bij de aanschaf van een hout- of pelletkachel of elk product, is het belangrijk om na te denken wat je doel is. Is het puur voor de sfeer, of dient het echt als een verwarmingselement in de woonkamer? Het doel heeft invloed op de grootte en de bouw van de kachel. Zorg er dus eerst voor dat je voor ogen hebt wat je ermee wilt bereiken.

Gashaard met open systeem

Bij een gashaard met een open systeem wil het niet zeggen dat er geen glasruit aanwezig is. De verbrandingskamer is wel helemaal gesloten. Het gaat hier om de manier waarop de gashaard wordt voorzien van verse lucht. Bij een gashaard met een open verbranding wordt de verse lucht voor de verbranding direct uit de ruimte gehaald waar de haard zich bevindt. Een gashaard met een open systeem is niet geschikt voor een woning die is voorzien van mechanische ventilatie.

Gashaard met gesloten systeem

Veel hedendaagse gashaarden zijn voorzien van een gesloten systeem. Hierbij wordt de gashaard aangesloten op een afvoer met twee kanalen. De binnenste pijp voert de rookgassen af en de binnenste pijp voert de verse lucht aan. Dankzij dit gesloten systeem is de verbranding efficiënter en het rendement hoger. Voor woningen die mechanisch geventileerd worden is een gashaard met een gesloten systeem de ideale oplossing, omdat de verse lucht niet uit de ruimte wordt gehaald. Een ander groot voordeel van een gesloten systeem is dat er niet per se een schoorsteen nodig is.

Al aanwezige kanalen

Voordat je bij ons een gashaard komt kijken is het goed om te weten of er momenteel al een kanaal aanwezig is in de woning. Zo ja, dan kan hier eventueel de haard op worden aangesloten. Zo niet, dan is het mogelijk om met ons te overleggen wat de mogelijkheden zijn. Het kan een optie zijn om het gehele kanaal aan te laten leggen. Dit gebeurt dan met een uitmonding via de schoorsteen op het dak of via een muurdoorvoer wanneer de kachel en de situatie dit toelaat. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om met de DRU-powervent de kanalen door de kruipruimte te laten lopen. Laat je dus door onze verkopers informeren naar wat de mogelijkheden zijn in jouw woning.

De Heidesmid Halle 66 (1)

De grootte van de kamer en het benodigde vermogen

Vervolgens is het belangrijk om in beeld te krijgen hoe groot het oppervlakte is van het te verwarmen gebied. Warmte van de kachels wordt aangeduid in kilowatt (kW). Het is deels afhankelijk van de isolatiegraad in het huis, maar gemiddeld kun je aanhouden dat je met 1 kilowatt ongeveer 10 m2 verwarmt. Is je kamer dus 40 m2, dan heb je een haard nodig dat 4 kW aan warmte uitstraalt. Hierbij is geen rekening gehouden met de isolatiegraad van de woning. In onderstaande tabel is dat wel het geval:

Gashaarden zijn er in alle soorten en maten. Zo kun je kiezen voor een inbouwhaard, een vrijstaande gashaard, doorkijkhaard of een inzet gashaard. Tevens zijn er bij alle kachels een aantal opties om je haard verder te personaliseren. Houdt hierbij wel rekening met het budget en de hierboven beschreven punten. Een inbouwhaard inclusief tv-meubel is vanzelfsprekend duurder dan een vrijstaande gashaard.

Ruimte

Goed geïsoleerd

Redelijk geïsoleerd

Slecht geïsoleerd

30 m3

1,8 kW

2.4 kW

3.0 kW

40 m3

2.4 kW

3.2 kW

4.0 kW

60 m3

3.6 kW

4.8 kW

6.0 kW

80 m3

4.8 kW

6.4 kW

8.0 kW

100 m3

6.0 kW

8.0 kW

10.0 kW

120 m3

7.2 kW

9.6 kW

12.0 kW

DRU Circo
1

Vrijstaande gashaarden

√ Eenvoudig te plaatsen
√ Goedkoper dan inzet/inbouw gashaarden
√ Verschillende kleuren en opties mogelijk
Χ Zichtbare rookkanalen
Χ Neemt ruimte in de woonkamer in

Bekijk ze hier

DRU Metro 80XT Brown Log Set
2

Inzet gashaarden

√ Wordt ingebouwd in een al bestaande situatie
√ Schoner alternatief voor open haard
√ Goedkoper dan inbouwhaard
Χ Veelal een lager vermogen
Χ Zichtbare randen & kaders

Bekijk ze hier

154 14818172260 768X441
3

Inbouwhaarden

√ Vooral voor nieuwe situaties
√ Hoog rendement
√ Beschikbaar voor diverse soorten brandstof
Χ Externe luchttoevoer nodig
Χ (Ver)bouwwerkzaamheden van toepassing

Bekijk ze hier

DRU Maestro 75 Tunnel Eco Wave Light
4

Doorkijkhaarden (tunnel)

√ Inbouwen in bestaande muur
√ In te zetten als roomdivider
√ Warmte/sfeer van alle kanten
Χ (Ver)bouwwerkzaamheden van toepassing
Χ Duurder dan inbouwhaard

Bekijk ze hier