Skip to main

15 voor- en nadelen van elektrische haarden in 2023

Elektrische haarden zijn de laatste jaren in populariteit gestegen. Dat is niet voor niets: nu in 2022 bieden deze ontzettend veel voordelen. Deze voordelen en ook de nadelen van een elektrische haard lees je in dit kennisbankartikel.

E Matrix 1300 400 I 4423

Voordelen

1.Realistischer dan ooit.
2. Geen rookkanaal nodig.
3. Een lage vanaf prijs.
4. Stekker erin… Vlammen!
5. Energiezuinig
6. Lage uitstoot t.o.v. gas- en houtkachels.
7. Keuze uit meerdere gebruikte technieken.
8. Veilig.
9. Eenvoudige installatie.
10. Weinig onderhoud.
11. Stijlvol en geschikt voor ieder interieur.
12. Verwarmingselement als optie.
13. Persoonlijke instellingen mogelijk.

Nadelen

  1. De vlammen zijn niet echt.
  2. Geen authentieke houtgeur.

De voordelen van een elektrische haard

1. Realistischer dan ooit

Vandaag de dag zijn elektrische haarden uitstekend in staat om een ‘echt’ vuur zo na te bootsen. De vlammen lijken daardoor zeer realistisch! Er zijn verschillende technieken waardoor dit mogelijk is. Verderop in dit artikel lees je daar meer over.

2. Geen rookkanaal nodig

Een traditionele haard brandt niet zonder rookkanaal. De aanleg van zo’n rookkanaal in een bestaand huis kan lastig én kostbaar zijn. Daar zit niet iedereen op te wachten. Voor een elektrische haard heb je geen rookkanaal nodig, omdat ze geen uitstoot hebben. Ideaal!

3. Een lage vanafprijs

Wanneer je de prijzen van elektrische haarden gaat vergelijken met andere soorten haarden, zul je zien dat de vanafprijs van een elektrische haard lager ligt. Dat is natuurlijk zeer aantrekkelijk.

4. Stekker erin… Vlammen!

Om gebruik te maken van een elektrische haard, heb je eigenlijk alleen een geaard stopcontact nodig. Plug de stekker erin en je sfeermaker werkt!

5. Energiezuinig

Elektrische haarden zijn enorm zuinig in gebruik. Zoals hierboven beschreven, hebben ze alleen stroom nodig via een geaard stopcontact. Heb jij al zonnepanelen of groene stroom? Dan past een elektrische haard daar bijvoorbeeld erg goed bij!

6. Lage uitstoot t.o.v. gas- en houtkachels

Een elektrische haard maakt (zoals de naam al zegt) geen gebruik van gas, hout of andere brandstoffen. Hierdoor is de haard bijzonder duurzaam.

Faber E Matrix VERTICAL 800 1600 ST 10 Close Up

7. Keuze uit meerdere gebruikte technieken

Bij elektrische haarden wordt er gebruik gemaakt van meerdere technieken. Zo kun je kiezen voor een elektrische haard met waterdamptechniek, LED-projectie of hologram-techniek. In dit artikel vind je meer informatie over die verschillende technieken.

8. Veilig

Alles waar vuur bij komt kijken, brengt risico’s met zich mee. Zeker met kleine kinderen in de buurt kan dat soms voor gevaarlijke situaties zorgen. Met een elektrische haard hoef je je daar geen zorgen om te maken, omdat er geen echt vuur bij komt kijken. Daarnaast kunnen er geen gassen en gevaarlijke stoffen als koolmonoxide, stikstofdioxide en zwaveldioxide vrijkomen. Een elektrische haard is dus een zeer veilige optie.

9. Eenvoudige installatie

Het installeren van een elektrische haard bestaat uit het ophangen of inbouwen van de haard. Zoals bij voordeel nummer 4 te lezen is, is het daarna alleen nog een kwestie van de stekker in het stopcontact steken.

10. Weinig onderhoud

Bij een open haard heb je te maken met het opruimen van de as of het roet en je dient de schoorsteen schoon te houden. Bij een elektrische haard is dit allemaal niet nodig! Je hebt dus relatief weinig onderhoud.

Faber E Matrix 1300 400 II 4793

11. Stijlvol en geschikt voor ieder interieur

Wist je dat er ook elektrische doorkijkhaard en tunnelhaarden zijn? Omdat deze grotendeels gemaakt zijn van glas, zijn ze een prachtige toevoeging aan ieder interieur. Ze zijn bovendien te gebruiken als roomdivider.

12. Verwarmingselement als optie

Veelal geven elektrische haarden geen warmte af. Echter zijn er tegenwoordig ook haarden die wel degelijk warmte afgeven of deze als optie hebben.

13. Persoonlijke instellingen mogelijk

Er zijn verschillende elektrische modellen verkrijgbaar. Van vrijstaand, inzet tot tunnel. Het is dus een kwestie van jouw persoonlijke voorkeur. Er is van alles mogelijk!

De nadelen van een elektrische haard

14. De vlammen zijn niet echt

De vlammen in een elektrische haard zijn bijna niet van echt te onderscheiden. En hoewel ze zelfs warmte kunnen afgeven, zijn de vlammen niet echt.

15. Geen authentieke houtgeur

Hout heeft een typische geur. Er zijn mensen die daar erg van houden. Een elektrische haard geeft echter geen geur vrij.

Meer hulp nodig? Wij helpen je verder!

Met dit kennisbankartikel hopen we je nieuwe inzichten te hebben gegeven over elektrische haarden. Toch kan het zo zijn dat je nog met wat vragen zit. Geen probleem! Bij ons hebben we ervaren specialisten rondlopen die graag samen met jou de geschikte elektrische haard vinden.