Skip to main

De kosten van een elektrische haard

Wanneer je graag een elektrische haard wil aanschaffen, is het fijn om inzicht te hebben in het totale kostenplaatje.  In dit artikel leggen wij een aantal punten uit waar je rekening mee dient te houden bij de aanschaf van een elektrische haard.

Dimplex Vivente Plus(150) Setting App 06

De kosten van het toestel

Vanzelfsprekend heeft het product zelf zijn eigen prijskaartje. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als je zelf zou willen. De prijzen variëren tussen de 150,- en 7000,- euro. Rekening houdend natuurlijk met het model, de kwaliteit en grootte van de elektrische haard.

Meerprijs van de opties

Bij vrijwel alle haarden zijn opties te kiezen, vaak tegen een meerprijs. Zo kun je  bijvoorbeeld kiezen voor een grijze kachel in plaats van een zwarte kachel. En zo zijn er nog tal van andere opties en uitbreidingen. Per haard staat aangegeven welke dit zijn en wat de meerprijs is.

Veel voorkomende opties op elektrische haarden zijn:

  • Verwarmingselementen
  • Houtset
  • Kiezels
  • Verschillende bodemplaten
  • Ontspiegeld glas

Elektriciteitskosten (en verwarmingselement)

Vanzelfsprekend kost een elektrische haard stroom. Hoeveel dit is, hangt van een aantal punten af. Bijvoorbeeld van de elektriciteitskosten van jouw leverancier en de benodigde hoeveelheid energie die de elektrische haard vraagt. Lees meer over het verbruik van een elektrische haard in dit kennisbank artikel. 

Tevens hebben sommige kachels een verwarmingselement, of de optie hiertoe. Het gebruiken van dit element zal de hoeveelheid stroom laten toenemen en dus tegelijkertijd de kosten doen stijgen. Hoeveel precies hangt af van de elektriciteitsprijs, hoelang de kachel aanstaat en het vermogen dat het verwarmingselement verbruikt.

Installatiekosten

Bij elektrische kachels geldt veelal de regel ‘plug and play’. Je stopt de stekker in het stopcontact en hij doet het. Enkel bij de inbouw- of inzetvarianten kan dit wat anders zijn. Bijvoorbeeld als de kachel in een ombouw gebouwd moet worden. In dat geval kan het zijn dat wij de kachel moeten installeren en zullen er dus kosten in rekening worden gebracht.

Geen rookkanaal!

En tenslotte een van de grootste voordelen van een elektrische haard, er is geen rookkanaal nodig. In tegenstelling tot een hout-, pellet- of gashaard bespaar je een grote kostenpost bij de aanschaf van een haard. Dit is immers niet nodig, want er komen geen rookgassen vrij bij een elektrische haard.

DRU Virtuo 180 Evolve

Bekijk hier ons volledige assortiment

Ben je benieuwd geworden naar alle mogelijkheden? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment elektrische haarden op onze website.