Skip to main
03-12-2020 Houtkachels

Een houtkachel aangesloten op een gemetseld kanaal

Tijdens het schoorsteenvegen of op het moment dat klanten onze showroom bezoeken, zien wij het voorbij komen dat een kachel aangesloten is op een gemetseld kanaal.  Wat dit precies inhoudt en waarom wij dit zelf niet adviseren, lees je in dit artikel.

Alex Simpson Scq3bz253xs Unsplash

Gemetselde kanalen: vooral nog sprake van bij oude huizen

Wanneer een houtkachel geïnstalleerd is op een gemetseld kanaal betekent dit dat de rookgassen direct naar buiten gaan via een verticaal kanaal van gemetselde bakstenen in het huis. Je ziet dit nog in veel oude huizen, die gebouwd zijn in de tijd dat er nog geen centrale verwarming bestond. Het gemetselde kanaal bevindt zich in dat geval meestal centraal in het huis. De open haard zit veelal in de woonkamer. Op deze manier kan het kanaal het gehele huis verwarmen, doordat de bakstenen warm worden door de hete verbrandingslucht.

Is een gemetseld rookkanaal geschikt voor een houtkachel?

Er is veel onderzoek gedaan naar het optimale stookgedrag. Het bleek dat stoken op enkel een gemetseld kanaal meerdere nadelen met zich meebrengt. Zo is het dat de haard veel energie en tijd kost om het gehele kanaal van koude bakstenen op te warmen. Deze energie en vermogen kan dan niet gebruikt worden om de kamer te verwarmen. Je haalt hierdoor een lager rendement. Tevens gaat door de temperatuurverschillen veel zuurstof in de woonkamer verloren. Het gevolg hiervan is dat de volledige verbranding niet wordt bereikt.

Enkele nadelen van een gemetseld kanaal

Χ Lager rendement 
Χ Geen volledige verbranding
Χ Duurt lang om op temperatuur te komen
Χ Neemt veel zuurstof uit de woonkamer weg
Χ Veel energie en vermogen gaat verloren aan het opwarmen van het kanaal
Χ Mogelijk een te groot kanaal voor een kleinere haard
Χ Lastiger om te vegen
Χ Milieuonvriendelijk
Χ Stankoverlast in het huis en omgeving

Camera Inspectie Schoorsteen De Heide Smid Gereinigd Kanaal

De oplossing

Het gehele gemetselde kanaal weghalen en een nieuwe aanleggen is uiteraard niet nodig. De oplossing hiervoor is het aanleggen van een flexibel kanaal door het bestaande gemetselde kanaal heen. Deze zogenoemde ‘flex’ wordt vervolgens aangesloten op de haard en de uitmonding van de schoorsteen/

De voordelen van een flexibel kanaal

Het eerste voordeel van het flexibele kanaal zit al in de naam, hij is namelijk flexibel en dus in staat eenvoudig bochten te maken. Daarnaast zijn er nog verschillende voordelen met betrekking tot de verbranding van de haard. Allereerst is het kanaal snel op temperatuur, helemaal ten opzichte van het gemetselde kanaal. Dit zorgt ervoor dat de trek in het kanaal beter is en er minder energie verloren gaat. De directe gevolgen daarvan zijn: het bereiken van een volledige verbranding, meer warmte in de ruimte en een prachtig vlambeeld. Dit zorgt weer voor een hoger rendement en minder uitstoot naar het milieu.

Flexibel Rookgaskanaal Optie 2 (1)

Enkele pluspunten van een flexibel kanaal

Hoger rendement
Volledige verbranding
Sneller op de juiste temperatuur
Mooier vlambeeld
Vermogen en energie zorgt voor meer warmte in de woonkamer
Kleinere haard mogelijk
Eenvoudig schoon te houden tijdens schoorsteenvegen
Beter voor het milieu
Minder stank en overlast in huis en in de omgeving

Advies van ons

Wij adviseren om in alle gevallen een flexibel kanaal door het gemetselde kanaal te trekken, vanwege de hierboven genoemde voordelen en nadelen. Als bedrijf gaan we zelfs zo ver dat onze monteurs nooit een kachel zullen installeren op een gemetseld kanaal zonder eerst een flexibel kanaal erdoor te trekken. Alleen op deze manier kunnen wij gegarandeerd het beste resultaat voor onze klanten afleveren.

De Heidesmid Halle 55