Skip to main

Elektrische verwarming als hoofdverwarming, kan dat?

Steeds meer mensen kiezen thuis voor een elektrische haard. Een elektrische haard heeft namelijk veel voordelen. Het is een milieuvriendelijke oplossing en bovendien zijn de vlammen die een elektrische haard nabootst, haast niet meer van echt te onderscheiden. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om een verwarmingselement toe te voegen aan een elektrische haard, waardoor de haard ook warmte afgeeft. Veel mensen vragen zich dan ook af: "Is het mogelijk om de elektrische haard als hoofdverwarming te gebruiken?”. In dit artikel geven we antwoord op die vraag.

Faber E Matrix 1300 400 II 4890

Geschikt als bijverwarming, maar niet als hoofdverwarming

Eigenlijk geeft de titel van deze alinea al antwoord op de vraag of elektrische verwarming kan dienen als hoofdverwarming. Nee, dat kan niet.

Een elektrische haard kan een verwarmingselement bevatten. Hierdoor is een elektrische haard vaak tot maximaal 2000 Watt (2 kW) in te stellen. De haard geeft hiermee een aangename warmte af voor een aantal meters. Maar hoe verder je van de haard af komt hoe minder warmte de haard afgeeft. De elektrische haard heeft niet genoeg vermogen om de ruimte te verwarmen. Met een elektrische haard kun je wel net even de kou uit de ruimte krijgen, maar de ruimte er mee warm maken zal niet gaan. Een elektrische haard kan dan ook prima dienen voor de sfeer en bijverwarming.

Wat brengt de toekomst ons?

Innovaties volgen zich nog steeds in rap tempo op, zo ook bij elektrische haarden. Er blijven nieuwe modellen op de markt komen die er steeds realistischer uitzien. Deze haarden geven steeds meer warmte af, maar nog steeds is een volledig huis verwarmen daarmee nog niet mogelijk. Een ruimte verwarmen kan in de toekomst wel tot de mogelijkheden behoren, dit hangt ook af van verschillende factoren: is de woning goed geïsoleerd? Hoe groot is de ruimte en is er een open trap aanwezig? Deze factoren zijn van grote invloed.

Wij helpen je verder!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar onze elektrische haarden? Bekijk dan hier ons ruime assortiment.

Ambiance 125 E 2.0