Skip to main

Geveldoorvoer bij haarden en kachels

Soms komt bij onze klanten de vraag op of het mogelijk is om voor een geveldoorvoer te kiezen. Zodat ze geen kanaal aan hoeven laten leggen door het hele huis naar het dak. Hoe dit zit,  daar gaan wij in dit artikel verder op in.

Store Speksteen JPG Interior Web

Wat is een geveldoorvoer?

Zoals de naam al zegt, is een geveldoorvoer een doorvoer van een rookkanaal dat uitkomt in de muur van de woning. En dus niet bij het dak van de woning.

Is dit mogelijk bij houtkachels?

Op de vraag of een geveldoorvoer mogelijk is bij een houtkachel, dan kunnen we een duidelijk antwoord geven. Nee, dat is niet mogelijk.

  • De eerste reden hiervoor is dat een houtkachel genoeg trek nodig heeft om optimaal te kunnen branden. Deze trek kan niet worden behaald met een geveldoorvoer.

  • De tweede en belangrijkste reden is dat het volgens de regelgeving verplicht is dat het rookkanaal van een houtkachel zich in het juiste uitmondingsgebied bevindt. Dit is altijd in de buurt van het hoogste punt van het huis.

Zie voor meer gedetailleerde informatie: het bouwbesluit vanuit de overheid.

Is dit mogelijk bij gashaarden?

Bij gashaarden is er, ten opzichte van houtkachels, meer mogelijk wat betreft de geveldoorvoer. In sommige gevallen mag dit namelijk wél. Dit zorgt ervoor dat je met een gashaard wat meer bewegingsvrijheid hebt tijdens de plaatsing ervan. Echter, het is wel afhankelijk van de regelgeving of een geveldoorvoer op een bepaalde plaats gemonteerd mag worden. Wil je weten of dit in jouw situatie mogelijk is, onze adviseurs helpen je graag verder.

Gashaard Kalfire GP80 55C
MCZ Flow Amb 01

Is dit mogelijk bij pelletkachels?

Hier kunnen we een duidelijk antwoord op geven. Nee, dit is niet mogelijk. Bij pelletkachels geldt hetzelfde als bij houtkachels. In het bouwbesluit staat dat de rookgasafvoer in het juiste uitmondingsgebied moet zitten. 
Een veel voorkomend misverstand hierin is dat de afvoer nog steeds via de gevel mag! Tot voor enige jaren geleden was dit inderdaad zo, maar de wetgeving is hierop aangepast en geeft aan dat zowel voor houtkachels als pelletkachels de afvoer uit moet komen boven het hoogste punt van de woning.