Skip to main

Houtkachel aansteken volgens de Zwitserse methode

Het lijkt zo eenvoudig; je stopt hout in de kachel en steekt het aan. Veel mensen hebben geleerd een grote stapel hout met kranten in de kachel of haard te doen. Op deze manier verstook je veel hout. Hierdoor produceert de houtkachel vieze rook via de schoorsteen. De Zwitserse methode, het zogenaamde omgekeerde stoken, is veel beter. Hiermee komt je kachel en rookkanaal rustiger op temperatuur.

Wildenborg 21

Zwitserse methode

Bij De Heide Smid maken we gebruik van de Zwitserse methode. Deze methode is onderzocht in opdracht van de Zwitserse overheid. Daarbij is aangetoond dat deze methode tijdens het aanmaakproces aanzienlijk minder rook veroorzaakt. Deze methode wordt binnen de haardenbranche dan ook wel gezien als “het nieuwe aansteken” ofwel de “Zwitserse methode”.

Stappenplan Zwitserse methode

Zwitserse Stookmethode Schema 02
1

Starten

Zet de luchttoevoer in zijn geheel open.

Zwitserse Stookmethode Schema 03
2

Vullen

Leg een paar blokken brandhout op de bodem en leg daar kruiselings enkele blokken bovenop. Van groot(onder) naar klein(boven) en gekloofde kant naar boven.

Leg op die blokken een flink aantal aanmaakhoutjes en eindig met kruiselings gelegde aanmaakhoutjes. Als het goed is, is de stookruimte nu behoorlijk gevuld.

Zwitserse Stookmethode Schema 04
3

Aansteken

Leg bovenop de stapel hout twee aanmaakblokjes, doe de luchttoevoer van de kachel helemaal open en steek de aanmaakblokjes aan.

Laat het deurtje van de kachel op een flinke kier.

Het vuur brandt vrijwel rookloos, van boven naar beneden

Zwitserse Stookmethode Schema 05
4

Stoken

Het vuur kan je laten branden. Bij de eerste lading dien je met veel lucht door te stoken.

Regel de luchttoevoer pas zodra het systeem in zijn geheel op temperatuur is.

Zwitserse Stookmethode Schema 06
5

Bijvullen

Na twintig minuten tot een half uur moet de kachel opnieuw worden gevuld. Laat het deurtje nog even op een kier staan totdat het nieuwe hout vlam heeft gevat. Sluit het deurtje daarna

Zwitserse Stookmethode Schema 01
6

Einde

De luchttoevoer kan nu op de middenstand worden gezet. Naar behoefte kan eventueel meer of minder lucht worden gegeven.

Wanneer kan ik het beste het hout aanvullen?

Een goed moment voor het bijvullen van de stookruimte, is zodra er nog kleine vlammen zichtbaar zijn en een gloedbed op de stookbodem zichtbaar is. Volg daarvoor onderstaande aanwijzingen:

  1. Voor het bijvullen van de haard of kachel geldt in de regel het volgende: open de deur rustig om geen rook in jouw woonkamer te laten komen (vacuüm).

  2. Schik opnieuw een twee- of drietal blokken (afhankelijk van volume stookruimte) met de gekloofde zijde naar onderen in de stookruimte.

  3. Zet de luchttoevoer voor een snelle ontbranding weer open.

  4. Zodra de houtblokken vlam gevat hebben, reduceer je de luchttoevoer naar “ gemiddeld”.

Wil je meer leren over verantwoord stoken? Dat kan op een van onze stookavonden.

Tijdens de stookavond gaan we in op het stookgedrag van mensen en dan blijkt dat er nog veel verantwoordelijker en veiliger gestookt kan worden. Door vragen te beantwoorden zoals:

  • Welke kachel is geschikt?

  • Welk rookkanaal moet ik hebben?

  • Welk hout moet ik hebben en hoe droog moet het hout zijn?

De belangrijkste vraag is altijd: Hoe gaat de stoker om met het vuur? In feite wordt mensen geleerd hoe je zo schoon mogelijk stookt en overlast vermijdt.

Meld je hier aan

Wildenborg 27

Schoon en verantwoord stoken volgens de Zwitserse Stookmethode