Skip to main
09-06-2021 Houtkachels

Houtkachels met een externe luchttoevoer

Bij het laten branden van vuur heb je drie basiselementen nodig: temperatuur, brandstof en… zuurstof! De brandstof heb je in de vorm van hout, de temperatuur krijg je door het hout aan te steken. Zuurstof daarentegen kun je op twee manieren toevoegen. Door middel van een externe luchttoevoer (buitenluchtaansluiting) of rechtstreeks uit de kamer waarin de haard staat. In dit artikel lees je meer over de eerstgenoemde mogelijkheid.

K56510 1050X700px 1 Dik Geurts Ivar 10 H2O, Store

Nog even over de directe zuurstof uit de kamer…

Mocht je ervoor kiezen om de zuurstof direct uit de kamer te halen, zorg dan altijd dat de ruimte heel goed geventileerd is. De rook die vrijkomt bij het branden van de haard gaat namelijk via de schoorsteen weer naar buiten. De zuurstof die hierbij verdwijnt uit de ruimte moet daarom weer aangevuld worden.


Het is echter niet ideaal om altijd de ruimte goed te moeten ventileren. Bijvoorbeeld wanneer het koud is buiten of als het hard waait. Tevens is er het risico dat bij het wegvallen van de trek alle rook in de woonkamer terechtkomt. Als laatste (en misschien wel belangrijkste) is het tegenwoordig bij laag-energiewoningen en WTW-woningen (warmteterugwinning woning)  niet eens meer mogelijk om lucht uit de kamer te halen. De huizen zijn hiervoor te goed geïsoleerd. Daar kom ik zo meteen nog even op terug.

Hoe werkt een externe luchttoevoer precies?

De naam externe luchttoevoer verraadt het eigenlijk al, dit systeem zorgt ervoor dat de zuurstof uit een ander gebied gehaald wordt dan de ruimte waarin de haard staat. Dit kan uiteraard van buiten komen, maar de kelder, berging, kruipruimte of garage vallen eveneens onder deze noemer. De buitenluchtaansluiting zorgt dus constant voor de benodigde lucht die de haard nodig heeft, zonder dat je de ruimte van de haard goed moet ventileren. Dit zorgt voor een schone verbranding.

Externe luchttoevoer en goed geïsoleerde woningen

De huizen die tegenwoordig gebouwd worden zijn meestal zeer goed geïsoleerd en volledig in balans. De toevoer van verse lucht die een houtkachel vereist kan hier dus roet in het eten gooien. Daarom is bij dit type huis een externe luchttoevoer verplicht. Hoe dit vorm moet krijgen en waar eventueel nog meer rekening mee gehouden moet worden tijdens de plaatsing is per situatie afhankelijk.

Woningen met WTW, een mechanische afzuiging of een open keuken met afzuigkap

De tweede groep waar een houtkachel met externe luchttoevoer verplicht is, is bovenstaand. Al die installaties zuigen namelijk lucht af uit de ruimte. Dat betekent dat wanneer alle ramen en deuren gesloten zijn, er een onderdruk ontstaat. Hierdoor draait de stroomrichting van de rookgassen en is het mogelijk dat deze de woonkamer in komen via de houtkachel.

Kies voor een moderne houtkachel

Natuurlijk staat de haarden- en kachelbranche niet stil en gaan zij constant mee met de laatste ontwikkelingen. Zo is tegenwoordig vrijwel elke moderne houtkachel voorzien van de mogelijkheid tot een externe luchttoevoer. De keuze wordt er dus zeker niet minder door. Wat jou als klant ten goede komt in de zoektocht naar jouw droomhaard!

Mechanische ventilatie en een houtkachel