Skip to main

Is een gashaard een bewuste keuze?

De nieuwste generatie gashaarden zijn praktisch, mooi, duurzaam en klaar voor de toekomst!

F1 Room Divider Medium 1440X1080

Met de huidige discussies kun je jezelf afvragen of het gebruik van gas nog toekomst heeft in Nederland en of het aanschaffen van een gashaard nog zin heeft. In de media wordt hierover veel gezegd en geschreven, maar ben je je wel bewust van alle feiten? In Nederland gebruikt ca. 90% van alle huishoudens nog steeds gas. Als al deze huishoudens (ruim 7 miljoen) over zouden gaan op elektrisch, dan hebben we enorme hoeveelheden extra elektriciteit nodig. Het huidige elektriciteitsnet zou dit niet aankunnen en de elektriciteit dient ook nog op een duurzame manier opgewekt te worden, want elektriciteit ontstaat niet vanzelf.

Een andere invalshoek is dat de huizen, die nu nog gebruik maken van gas, moeten worden voorzien van andere installaties voor onder andere de verwarming. Daarnaast spelen ook de kosten van het ombouwen in de miljoenen woningen in Nederland een belangrijke rol. Het is dus helaas geen gemakkelijke opgave voor Nederland om in de toekomst gedeeltelijk of geheel afscheid te nemen van gas.

De haard als lokale verwarming

De technische ontwikkelingen op het gebied van duurzame haarden hebben de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Vele duurzame mogelijkheden als bijvoorbeeld haarden met een A-label zijn leverbaar. Maar ook geïntegreerde mogelijkheden met een warmtepomp - zogenaamde hybride systemen - zijn duurzame en toekomstbestendige alternatieven. Volgens onderzoek van Vereniging Eigen Huis, is dit een goede oplossing om te besparen op het gebruik van gas voor woningen met een energielabel lager dan B, zijnde het overgrote deel van de woningen in Nederland.

De ervaring leert, dat een warmtepomp prima fungeert als basiswarmte. Door lokale verwarming met een gashaard is het ook op de koude winterdagen lekker warm in huis op de plekken waar het echt behaaglijk moet zijn. Zoals aangegeven, bieden de nieuwste generaties gashaarden ook innovaties op het gebied van energiebesparing of het gebruik van propaan gas. Tot 50% besparen op het gebruik van gas en toch heerlijke warmte wanneer het nodig is? Dat kan met de nieuwste gashaarden. Ook als een nieuwbouwwoning geen gasaansluiting meer heeft kun je toch genieten van een haard. In dit geval kun je dan kiezen uit een gashaard die op propaan brandt of een elektrische haard. Dus voor nu en in de toekomst zijn er vele mogelijkheden om de haard een onderdeel van je woning te laten zijn.

Praktisch én mooi

Een gashaard is een gemakkelijke en gezellige warmtebron. Het is heerlijk thuiskomen na een lange dag en met één druk op de knop snel een behaaglijke warmte in de woning te creëren. Een warmtebron die perfect past in ons drukke leven. Bovendien is een gashaard (zowel een inbouw gashaard of als vrijstaand) een prachtige eyecatcher voor in de woonkamer, eetkamer of living.  Met een gashaard kun je je huis verfraaien, wat je woonstijl ook is.

Goed voorbereid op andere samenstellingen van het gas

De winning van aardgas in Nederland staat ter discussie. De vraag neemt toe, terwijl de productie in Nederland afneemt. Steeds meer zijn wij op zoek naar alternatieven voor het Groninger gas. Om aan de vraag te kunnen voldoen, wordt bijvoorbeeld gas geïmporteerd vanuit het buitenland.

Je vraagt je wellicht af wat dit betekent voor het stoken van je gashaard. Terecht, want (aard)gas van een andere herkomst heeft inderdaad niet altijd dezelfde samenstelling en is dus niet altijd zonder meer bruikbaar in één en hetzelfde toestel! Nieuwe haarden zijn echter allemaal voorbereid op 'het nieuwe gas' en dus klaar voor de toekomst.

Een haard stoken op propaan, butaangas of bio-propaan gas

Heb je geen gasaansluiting, maar wil je wel graag een haard die eenvoudig te bedienen is en warmte en sfeer brengt in je woning op de plekken waar het nodig is? Het overgrote deel van het assortiment haarden is te verkrijgen in een versie die geschikt is voor flessengas, zoals propaan en butaan. Een bestaande (aard)gas haard kan zelfs worden omgebouwd tot een haard op flessengas.

Gereed voor een duurzame toekomst

Kortom, voor bijna alle woonhuizen blijft aardgas de komende vijftien jaar gewoon beschikbaar. Een gashaard is en blijft een prima investering. Het afbouwen van het gebruik van gas zal geleidelijk plaatsvinden. Mocht de gemeente jouw woning gaan overzetten op bijvoorbeeld elektriciteit, dan is jouw gashaard altijd aan te passen naar bijvoorbeeld propaangas. Onze gashaarden zijn gereed voor een duurzame toekomst.

Heb je vragen of wil je graag advies naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact met ons op.

Bron: Gas erbij! De feiten op een rij! van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche.