Skip to main
20-08-2019 Houtkachels

Is schoorsteenvegen verplicht?

Jaarlijks zijn er ruim 2.000 schoorsteenbranden in Nederland. Je zou verwachten dat dit vergoed wordt door de verzekering, want brandschade valt immers onder de basisdekking van de opstalverzekering. Maar toch is dit niet altijd het geval.

Schoorsteenvegen 1

In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • Is schoorsteenvegen verplicht?

  • Hoe zit het met brandverzekeringen?

  • Moet ik de factuur van het schoorsteenvegen bewaren?

  • Kies een erkende schoorsteenveger

  • Op zoek naar een erkende schoorsteenveger?

Is schoorsteenvegen verplicht?

In tegenstelling tot andere Europese landen is schoorsteenvegen in Nederland niet wettelijk verplicht. Zelfs in de voorwaarden van een opstalverzekering staat vaak niet beschreven dat schoorsteenvegen verplicht is. Maar waar zit dan het addertje onder het gras? Dat is omdat verzekeraars ervan uit gaan dat je zelf al het redelijke doet om een schoorsteenbrand te voorkomen, zoals het regelmatig laten controleren en vegen van de schoorsteen. Bij schade veroorzaakt door een schoorsteenbrand zal ook altijd gecontroleerd worden of er sprake was van slecht onderhoud.

Ons advies is om minimaal één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Indien je zeer regelmatig stookt, bijvoorbeeld als je de kachel als hoofdverwarming gebruikt, is het aan te raden om meer dan eenmaal per jaar te vegen.

Schoorsteenbrand

Hoe zit het met brandverzekeringen?

Zelfs brandverzekeringen stellen vaak geen specifieke eisen aan het schoorsteenvegen. Wel kunnen zij voor elk geval specifieke eisen gaan stellen. Heeft jouw woning bijvoorbeeld een rieten kap? Dan kan de eis zijn dat je een vonkenvanger moet laten aanbrengen op de schoorsteen.

 

Moet ik de factuur van het schoorsteenvegen bewaren?

Heb je de schoorsteen laten vegen? Bewaar het bewijs (factuur) van de schoorsteenveger dan goed! Indien je geen bewijs hebt of je laat niet regelmatig de schoorsteen controleren en vegen, dan kan dit problemen veroorzaken bij een eventuele schadeafhandeling.

Aspb Logo

Kies een erkende schoorsteenveger

Er zijn verzekeraars die stellen dat een schoorsteenveger aangesloten moet zijn bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Wil je als schoorsteenveger toegelaten worden tot de ASPB? Volg dan de opleiding tot Gezel Schoorsteenveger.