Skip to main

Kachel kopen: waar moet ik op letten?

Een haard of kachel is de sfeervolste accessoire in je huis. Dat is zo en dat zal ook zo blijven. Haarden en kachels komen in vele soorten en maten. Of je nu met één druk op de knop het vuur wilt ontsteken of dat je echt in de weer wilt zijn met hout. Iedereen kan een haard of kachel vinden die perfect bij zijn wensen past.

HWAM 3630M 15X15cm 300Ppi (2)

Welke soorten kachels zijn er?

Er zijn verschillende soorten kachels op de markt die zorgen voor een aangename warmte en heerlijke sfeer in huis. Dankzij de vele mogelijkheden die de verschillende soorten kachels kennen, is er voor ieder wat wils.

HWAM 4240 Miljø 15X15cm 300Ppi

Houtkachel

Aangename warmte
√ Lagere energierekening
√ Hout is hernieuwbare brandstof
Χ Droge hout opslag nodig
Χ Jaarlijkse is een veegbeurt nodig

Lees meer

DRU Metro 80XT Brown Log Set

Gashaard

Zeer eenvoudig in gebruik 
Weinig onderhoud 
Kan ook zonder gasaansluiting (bio-propaan)
Χ Geen hernieuwbare brandstof
Χ Rookgaskanaal benodigd

Lees meer

Wat Is Een Pelletkachel 450X338

Pelletkachel

√ Hoog rendement van 90%+
√ Schone en efficiënte verbranding
√ Zeer gebruiksvriendelijk
Χ Regelmatig bijvullen
Χ Jaarlijkse onderhouds- en veegbeurt nodig

Lees meer

E One100f Lowres 1 Scaled

Elektrische haarden

√ Geen rookkanaal nodig
√ Relatief laag stroomverbruik
√ Bijverwarmen is optioneel, dus kan ook zonder warmte
Χ Beperkte verwarmingscapaciteit
Χ Geen echte vlammen

Lees meer

FLA3 Room Divider Marbella 2500Px 7 1190

Bio-ethanolhaarden

√ In vrijwel elke ruimte te plaatsen
√ Geen rookkanaal nodig
√ Relatief goedkope brandstof
Χ Zeer geringe warmte
Χ Bijvullen kan alleen als de haard afgekoeld is

Lees meer

DG Instyle 1000,

Inbouwhaarden

√ Vooral voor nieuwe situaties
√ Hoog rendement
√ Beschikbaar voor diverse soorten brandstof
Χ Externe luchttoevoer nodig
Χ (Ver)bouwwerkzaamheden van toepassing

Lees meer..

Cuatro 7 75 60

Inzethaarden

√ Wordt ingebouwd in een al bestaande situatie
√ Schoner alternatief voor open haard
√ Goedkoper dan inbouwhaard
Χ Veelal een lager vermogen
Χ Zichtbare randen & kaders

Lees meer

DG Instyle Tunnel,

Doorkijkhaarden (tunnel)

√ Inbouwen in bestaande muur
√ Oa. inzetten als roomdivider
√ Warmte/sfeer van alle kanten
Χ (Ver)bouwwerkzaamheden van toepassing
Χ Duurder dan inbouwhaard

Lees meer

K56510 1050X700px 1 Dik Geurts Ivar 10 H2O, Store

Houtkachels

De geur, een knetterend authentiek houtvuur en een levendig vlammenspel. Een houtkachel is meer dan alleen gezelligheid. Dit is voor veel mensen dan ook de reden om een houtkachel aan te schaffen. Daarnaast speelt het duurzame aspect ook een rol. Moderne houtkachels hebben de nieuwste verbrandingstechnieken, een hoog rendement (minimaal 75%) en een minimale uitstoot. Hierdoor kan je met een houtkachel ook nog eens profiteren van een lagere energierekening. Daarnaast zijn houtkachels ook relatief goedkoop en dus goed betaalbaar in vergelijking met andere typen kachels. Er zijn verschillende typen houtkachels verkrijgbaar die op verschillende manieren in je woonkamer geplaatst kunnen worden, zoals vrijstaande houtkachels, speksteenkachels, inbouw houtkachels, inzethaarden op hout of doorkijkhaarden op hout. Met een CV houtkachel is het zelfs mogelijk om je hele woning te verwarmen.

Bekijk alle houtkachels

Gashaarden

Met een gashaard profiteer je van sfeer en warmte met één druk op de knop. Dankzij nieuwe innovaties, technieken en materiaalkeuzes is het vuur van een gashaard niet meer van een ‘echt’ authentiek vuur te onderscheiden. Daarnaast hebben hedendaagse gashaarden een hoog rendement en geven ze een behaaglijke warmte. Er zijn verschillende soorten gashaarden op de markt, zoals inbouw gashaarden, vrijstaande gaskachels, doorkijk gashaarden, inzet gashaarden of hanghaarden op gas. Voor elke type interieur is er een bijpassende gashaard te vinden. Heb je geen vaste aansluiting op het gasnet? Ook dan behoort een gashaard nog steeds tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld in combinatie met een eigen (bio)propaan gasvoorziening of doormiddel van (bio)propaan gasflessen.

Bekijk alle gashaarden

Gp115 75S V1 Hires
Store Speksteen JPG Interior Web

Pelletkachels

Geniet van de gezelligheid van een houtkachel en van het comfort van een gashaard. Pelletkachels zijn houtkachels die werken op houtpellets. Dat zijn cilindervormige korrels die geproduceerd worden uit onbehandeld houtzaagsel en –schaafsel. Stoken op houtpellets is 30 tot 40% goedkoper dan stoken op gas. Daar komt nog eens bij dat pelletkachels een zeer hoog rendement van 90% of hoger kennen. Voor geïsoleerde woningen zijn pelletkachels uiterst geschikt, omdat je onder andere de hoeveelheid warmte lucht zelf kan regelen. Pelletkachels zijn verder ook zeer gebruiksvriendelijk. Je kan met een kamerthermostaat de temperatuur zelf instellen en met één druk op de knop de pelletkachel ontsteken.

Er zijn verschillende typen pelletkachels verkrijgbaar, zoals vrijstaande pelletkachels of inbouw/inzet pelletkachels. Wil je op een duurzame manier je hele woning verwarmen? Dan is een CV pelletkachel een prima oplossing

Bekijk alle pelletkachels

Elektrische haarden

Een elektrische haard is ideaal als je vooral de sfeer en niet zozeer de warmte van een haard wenst. Dankzij de moderne technieken, zoals waterdamp, mist en rookeffecten geniet je van de illusie van een levensecht vuur. De elektrische haard is weer helemaal terug van weggeweest. Tegenwoordig zijn er verschillende typen elektrische haarden verkrijgbaar, zoals een vrijstaande elektrische haard, een elektrische inbouwhaard, een elektrische inzethaard of wat dacht je van een elektrische doorkijkhaard. Welk type je ook kiest, ze hebben allemaal een groot voordeel en dat is dat er geen rookkanaal aanwezig hoeft te zijn. Hierdoor kan een elektrische haard bijna overal in huis geplaatst worden, vaak is een netstroomaansluiting al voldoende. Daarnaast verbruiken ze ook relatief weinig stroom. Moderne elektrische haarden kunnen de ruimte ook (bij)verwarmen, maar deze verwarming is ook uit te schakelen.

Bekijk alle elektrische haarden

Faber E Matrix Mood 800 50020 Lll 1 768X512
Fla3 Slider5 1920X520 C Default

Bio-ethanolhaarden

Als je kiest voor een bio-ethanolhaard dan maak je een milieubewuste en duurzame keuze. Zonder dat een rookkanaal vereist is, kan je toch genieten van een ‘echt’ vuur. Hierdoor kan een bio- ethanolhaard in vrijwel elke ruimte geplaatst worden, mits deze goed geventileerd is. Bio-ethanol is een schone, milieuvriendelijke en relatief goedkope brandstof. Er zijn verschillende modellen bio- ethanolhaarden verkrijgbaar zoals vrijstaande bio-ethanolhaarden, hangende bio-ethanolhaarden of inbouw bio-ethanolhaarden.

Bekijk alle bio-ethanolhaarden

Inbouwhaarden

Of je nu kiest voor een inbouwhaard op hout, gas, pellets, elektriciteit of bio-ethanol, er is altijd wel een inbouwhaard die bij jouw wensen past. Het aanbod inbouwhaarden varieert enorm. Zo zijn de meeste inbouwhaarden verkrijgbaar in zowel een front, hoek of driezijdige versie en kunnen de inbouwhaarden verschillen in hoogte, breedte en diepte. Kortom, er is voor ieder wat wils en een inbouwhaard past vrijwel in elk interieur.

Inbouwhaarden worden vooral toegepast in nieuwe situaties, maar je kan ook een inbouwhaard kiezen die past in een bestaande situatie. Wanneer er sprake is van een nieuwe situatie dan zal er altijd een ombouw of meubel om de haard heen worden gebouwd. Deze ombouw moet altijd van brandwerend materiaal worden gemaakt. Tevens is het gebruikelijk dat de ombouw wordt voorzien van convectieroosters, ook wel luchtroosters genoemd. Hierdoor kan de warmte van de haard en het kanaal uit de ombouw.

Bij een inbouwhaard is ook een externe luchttoevoer van belang, deze zorgt voor de toevoer van verse lucht voor de verbranding. Een inbouwhaard kan deze verse lucht van buiten halen, maar ook vanuit de kruipruimte. De kruipruimte dient dan wel goed geventileerd te zijn. Door de externe luchttoevoer is de haard niet afhankelijk van de zuurstof in de woning. Dit is beter voor de leefomgeving, maar vermindert ook de kans op rook in de kamer.

Bekijk alle inbouwhaarden

DG Instyle 1000,
Evolux 70 55 4 Zijdig Kader Koper

Inzethaarden

Heb jij nog een open haard? Laat deze dan vervangen voor een inzethaard. Een inzethaard is speciaal ontwikkeld om toegepast te worden in bestaande situaties en is hiermee een uitstekend alternatief voor de open haard. Over het algemeen hebben inzethaarden wel een lager vermogen, omdat ze moeten passen in een bestaande situatie. Een voordeel bij goed geïsoleerde woningen, waarbij de haard voornamelijk voor de sfeer wordt gebruikt. Of je nu kiest voor een inzethaard op hout, gas, pellets of elektriciteit, er is altijd wel een inzethaard die bij jouw wensen en situatie past.

Voor het plaatsen van een inzethaard is vaak weinig tot geen sloopwerk nodig en ook de installatie neemt minder tijd in beslag. Dit maakt een inzethaard over het algemeen dan ook goedkoper dan een inbouwhaard. Waar bij inbouwhaarden convectieroosters nodig zijn, zijn inzethaarden zelf al uitgerust met convectiesleuven.

Bekijk alle inzethaarden

Doorkijkhaarden

Een doorkijkhaard wordt ook wel een tunnelhaard genoemd. Een doorkijkhaard kan worden ingebouwd in een vaste muur of worden geplaatst in een tussenmuur in de woning. Ook kan een doorkijkhaard dienen als roomdivider. Uniek aan een doorkijkhaard is dat het vuurbeeld vanuit meerdere kanten zichtbaar is. Daarnaast is de warmteverspreiding van de haard ook beter omdat de doorkijkhaard aan meerdere ruimtes de warmte kwijt kan.

Het aanbod doorkijkhaarden varieert niet alleen van brandstof, zoals hout, gas en elektriciteit, maar ook van formaat. Kortom, er is altijd een doorkijkhaard die aan jouw wensen voldoet en die in jouw interieur past.

Bekijk alle doorkijkhaarden

Horizon Bell Large Tunnel 3 HD

Onderhoud verschillende soorten kachels

Waar de kachel brandt, moet de schoorsteen geveegd worden. Tenminste, dat geldt voor een houtkachel en pelletkachel. Het is raadzaam om minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Indien je zeer regelmatig stookt, bijvoorbeeld wanneer je de kachel als hoofdverwarming gebruikt, raden wij aan om meer dan eenmaal per jaar te vegen. Naast het schoorsteenvegen is het bij een pelletkachel een jaarlijkse onderhoudsbeurt zeer aan te raden. Bij een gashaard is alleen een jaarlijkse onderhoudsbeurt voldoende. Tijdens zo’n onderhoudsbeurt wordt de algehele staat van de haard gecontroleerd.

Waar moet ik rekening mee houden?

Er zijn ontzettend veel soorten en typen kachels verkrijgbaar. Bij de aanschaf is het daarom belangrijk dat je nadenkt over wat je wilt en waarom. Wil je een kachel alleen voor de sfeer en gezelligheid of ben je op zoek naar bijvoorbeeld een duurzaam alternatief om je hele woning mee te verwarmen? Naast de soort brandstof is ook het type kachel erg belangrijk. Wil je een vrijstaande pelletkachel of wil je een elektrische inbouwhaard? Vergeet ook vooral je budget niet! Een inbouw gashaard met een op maat gemaakt meubel zal al gauw meer budget eisen dan een eenvoudige houtkachel. Daarnaast moet een kachel niet alleen bij je wensen, maar ook bij je woonsituatie passen. Om een goede keuze te kunnen maken is de juiste voorlichting erg belangrijk. Onze adviseurs helpen je hier graag bij.

Welke haard past bij jou?

Een houtkachel van Barbas of wellicht een gashaard van Dru? Ben je benieuwd naar welke haarden of kachels bij jouw wensen en woonsituatie passen? Vul dan onze Haarden Configurator in. Door het beantwoorden van een paar simpele vragen krijg je al een eerste indruk van de haarden en kachels die het beste bij jouw wensen passen.

Hoe werken wij

Bij ons wordt het hele traject aangeboden bij de aanschaf van een haard of kachel. Dat gaat van het kopen tot het plaatsen én het onderhoud. Dit traject begint al bij binnenkomst in een van onze sfeervolle showrooms. Onder het genot van een kopje koffie kun je vertellen wat je wensen zijn zodat onze adviseurs advies op maat kunnen geven. Daarna is het tijd om in de showroom je droomhaard of kachel uit te zoeken. Is deze gevonden? Dan komen wij bij jou thuis de situatie bekijken om te controleren of daadwerkelijk al jouw wensen kunnen worden verwezenlijkt. Onze vakkundige monteurs komen vervolgens de haard of kachel bij jou thuis plaatsen. Pas wanneer de haard of kachel brandt zit het werk er voor onze monteurs op en gaan zij naar huis. Het hele traject gebeurt in eigen beheer, ook het onderhoud en schoorsteenvegen. Het ontzorgen van de klant is voor ons dan ook erg belangrijk.

Onze klanten weten onze service en kwaliteit ook zeer te waarderen. Dit zien wij terug in de beoordelingen op KiyOh. Klanten beoordelen De Heide Smid met een 9! KiyOh is een onafhankelijke beoordelingswebsite waar je als klant je ervaring met De Heide Smid online kunt delen.