Skip to main
10-05-2019 Pelletkachels

Wat is een pelletkachel?

Pelletkachels worden steeds populairder. En dat is ook niet zo vreemd, want hij combineert het beste van twee werelden. De gezelligheid en sfeer van een houtkachel en het gemak van een gashaard. En daar blijft het niet bij, want deze kachels zijn ook nog eens erg duurzaam. Je hebt vast weleens van een pelletkachel gehoord, maar weet je ook wat het precies is en hoe deze werkt? Wij leggen het je uit. In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld: 
- Wat is een pelletkachel?
- Hoe werkt een pelletkachel?
- Wat is een cv pelletkachel?
- Wat zijn de voordelen van een pelletkachel?
- Heeft een pelletkachel onderhoud nodig?
- Is schoorsteenvegen bij een pelletkachel noodzakelijk?

Tjallmo Interior 6 2Mb 5

Wat is een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die wordt gestookt op houtpellets. Houtpellets zijn cilindervormige korrels die geproduceerd worden uit houtzaagsel- en schaafsel. Van buitenaf lijkt een pelletkachel op een houtkachel, maar van binnen is de kachel voorzien van geavanceerde techniek waardoor deze een optimale verbranding heeft en een zeer hoog rendement.

Hoe werkt een pelletkachel?

In de pelletkachel zit een reservoir met een voorraad houtpellets. Vanuit dit pelletreservoir worden de pellets door middel van een vijzel (wormschroef) naar het branderbakje vervoerd waar de pellets worden verbrand.
Een pelletkachel heeft een automatische ontsteking. Via een afstandsbediening of display kan je de gewenste temperatuur instellen. De kachel zorgt ervoor dat deze temperatuur behaald wordt en behouden blijft.
De warme lucht wordt door middel van een stille ventilator de kamer ingeblazen. De rookgassen worden middels een rookgasventilator via het rookkanaal afgevoerd.

Wat is een cv pelletkachel?

Wil je niet alleen de (woon)kamer, maar ook andere delen van je woning verwarmen? Dat kan met een cv pelletkachel.
Een cv pelletkachel is voorzien van kamers waarin water zit. Als de kachel aanstaat, en dus pellets verbrandt, wordt dit water verwarmd en middels een pomp naar de cv-installatie vervoerd. Op deze manier wordt de warmte overgedragen aan de cv-installatie en kun je de radiatoren in je woning op een duurzame wijze laten verwarmen. Het afgekoelde water wordt weer terug vervoerd naar de kachel zodat deze het water opnieuw kan verwarmen.

Op deze manier ondersteunt de cv pelletkachel de cv-installatie. Wanneer de kachel niet brandt, zal alleen je cv-installatie je woning weer verwarmen.

Hrv Viktor Interior 1

Deze gebruiken voor uitgelichte punten

✔ Met een pelletkachel kan je besparen op je stookkosten.

✔ Een pelletkachel heeft een zeer hoog rendement van 90% of hoger.

✔ Een pelletkachel is zeer gebruiksvriendelijk.

✔ Met een cv pelletkachel is het mogelijk om je hele woning te verwarmen.

✔ Houtpellets zijn een CO2 neutrale brandstof.

✔ Houtpellets hebben een zeer schone en efficiënte verbranding, waardoor er weinig as achterblijft.

Finn Interior4 4Mb

Heeft een pelletkachel onderhoud nodig?

Regelmatig onderhoud is van essentieel belang als je lang van je pelletkachel wil genieten. Het dagelijkse/wekelijkse onderhoud kun je prima zelf doen. Hieronder verstaan we het schoonmaken van de ruit en het legen en schoonmaken van de aslade (Tip! Gebruik hiervoor een asstofzuiger).

Naast het dagelijkse/wekelijkse onderhoud is minimaal 1 keer per jaar groot onderhoud nodig. Tijdens een jaarlijkse onderhoudsbeurt wordt onder andere de binnenzijde gereinigd, worden diverse onderdelen nagekeken en de afstelling van de pelletkachel wordt gecontroleerd.

Meer informatie over het onderhoud

Is schoorsteenvegen bij een pelletkachel noodzakelijk?

Voordat je onderhoud laat plegen aan de pelletkachel is het verstandig om eerst de schoorsteen te laten vegen. Wij raden aan om minimaal 1 keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Indien je zeer regelmatig stookt, bijvoorbeeld als je de pelletkachel als hoofdverwarming gebruikt, is het aan te raden om meer dan eenmaal per jaar te vegen.

Meer informatie over het schoorsteenvegen

Heb je nog vragen over de pelletkachel of wil je weten welke pelletkachel het beste bij jouw woonsituatie past? Neem dan gerust contact met ons op.