Skip to main

Een nieuw rookkanaal in een bestaande schoorsteen

Je wilt een nieuwe kachel kopen. Echter, er is geen rookkanaal in de woning aanwezig. Enkel een gemetselde schoorsteen is wat op het dak rust. Dus het liefste gebruik je deze natuurlijk bij het aansluiten van de haard. Maar kan dat zomaar? Dat leggen we je in dit kennisbankartikel uit.

  • De staat van de schoorsteen
  • Uitmondingsgebied waarin het zich bevindt
  • De diameter van de schoorsteen
  • Elke situatie is uniek
  • Leestip
Schoorsteenvegen C4

De staat van de schoorsteen

De aanwezige schoorsteen, waar het nieuwe kanaal op moet worden aangesloten, dient natuurlijk nog wel in een degelijke staat te zijn. Is deze bijvoorbeeld nog stevig genoeg of hoe vast is het cement nog? Dit kun je checken, wanneer je veilig op het dak kunt komen, door te kijken of er speling zit op het metselwerk wanneer je tegen de schoorsteen duwt. Of wanneer je met een schroevendraaier langs het cement gaat en er al stukjes vanaf brokkelen.

Daarnaast kan het zijn dat vorige eigenaren de schoorsteen hebben dichtgemetseld, omdat zij het toch niet gebruikten. En een veel voorkomend punt is dat vogels of andere dieren zich gaan nestelen in de schoorsteen.

Zelf adviseren wij om dit door een erkend bedrijf te laten nakijken. Zo garandeer je dat de kwaliteit van de schoorsteen juist is ingeschat door personen met kennis en ervaring. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Uitmondingsgebied waarin het zich bevindt

Waarschijnlijk het belangrijkste criterium is of de schoorsteen zich in het juiste uitmondingsgebied bevindt. Zo niet, dan is het niet mogelijk om hier het kanaal op aan te sluiten. Vanuit het bouwbesluit, opgesteld door de overheid, is het verplicht dat het rookkanaal in het juiste uitmondingsgebied uitkomt. Of dit het geval is, verschilt per situatie. Laat je daarom hierbij adviseren door een professioneel en erkend bedrijf.

Met een uitmondingsgebied bedoelen we het volgende: het gebied rondom de buitenkant van een woning, waar het rookkanaal naar buiten komt. Veelal is dit op het dak. Het juiste uitmondingsgebied is het gedeelte waar de rook het meeste wind vangt en dus snel afgevoerd wordt. Hierdoor hebben omwonenden geen stankoverlast en wordt de belasting van het directe milieu tot het absolute minimum beperkt.

De diameter van de schoorsteen

De schoorsteen is nog in prima conditie en ook zit hij in het juiste uitmondingsgebied. Een volgend punt waar dan nog naar gekeken moet worden, is de diameter van de schoorsteen. Is deze groot genoeg voor het nieuwe kanaal dat er vanaf onder op aangesloten gaat worden? Zo niet, kan de schoorsteen dan vergroot worden of mogelijk verkleind. Of is er een andere oplossing mogelijk? Laat je hier tevens adviseren door een erkend bedrijf.

Elke situatie is uniek

Vanzelfsprekend is elk huis weer anders en dus is tevens elk van de drie bovenstaande facturen bij elke situatie weer uniek. Daarbij komt nog of het rookkanaal bedoeld is voor een gas-, hout- of pelletkachel. Dit heeft namelijk invloed op de diameter en waar het uitmondingsgebied dient te zitten volgens de wetgeving.

Wil je graag weten hoe het ervoor staat bij jouw woning? Ga dan in gesprek met een van onze ervaren verkopers. Aan de hand van een aantal foto's en Google Street View kunnen zij helder inzicht geven in wat de best passende mogelijkheid is. Bel ons gerust op 0314-631741 of mail naar info@heidesmid.nl

Leestip! De voordelen van een flexibel kanaal in een gemetseld schoorsteenkanaal

Mocht in jouw geval de gemetselde schoorsteen helemaal doorgaan tot aan beneden in de woning, dan adviseren wij onderstaand artikel eens door te lezen. Hoe je met een flexibel rookkanaal veel meer warmte en rendement uit je kachel haalt met minder stookkosten en belasting voor het milieu!