1. De staat van het kanaal
Hier wordt gekeken naar hoe het kanaal eruitziet. Dus in hoeverre is er roest aanwezig? Zijn er gaten te vinden in het kanaal? Zit alles nog stevig vast?
In sommige gevallen is dit met het blote oog lastig vast te stellen. Bijvoorbeeld wanneer alles afgetimmerd is. In dat geval maken wij gebruik van een camera-inspectie. We gaan dan met een kleine camera het kanaal binnen.
2. Mogelijke verstoppingen
Wanneer een vorige bewoner heeft nagelaten om het kanaal te laten reinigen, kan het zijn dat het kanaal verstopt zit. De oorzaak hiervan kan zeer verschillen. Denk bijvoorbeeld aan een vogelnest of de ophoping van roet.
3. Sporen van een vroegere schoorsteenbrand
Het derde punt waar naar gekeken dient te worden is, of er sporen zijn van een vroegere schoorsteenbrand. Dit maakt het kanaal namelijk een stuk zwakker en zodoende ongeschikt om een nieuwe kachel op aan te sluiten. Zwakker, aangezien het kanaal op dat moment op een bepaalde plek enorm heet is geworden. Zo dusdanig heet, dat het metaal is gaan smelten en dus zijn oorspronkelijke sterkte niet meer kan garanderen. Er moet in dat geval een nieuw kanaal worden aangelegd.
4. Het gebruikte materiaal
Is het materiaal dat gebruikt is geschikt voor de langdurige warmte die de toekomstige gashaard gaat opwekken? Zorgt het materiaal er tevens voor dat de gassen zo optimaal mogelijk weggevoerd worden? Voorbeelden van gebruikte materialen zijn: een RVS-kanaal, een gemetseld schoorsteenkanaal of een flexibel kanaal.
5. Het voldoen aan de huidige regelgeving
Het kan zijn dat het bestaande kanaal destijds is aangelegd binnen de op dat moment geldende regelgeving. Dat betekent echter niet dat deze nog steeds voldoet aan de huidige regels binnen het Bouwbesluit. Dit wordt om deze reden ook gecheckt. Punten waar je aan kunt denken zijn: de plaats van de uitmonding, de afstand van brandbare materialen, geen kanaal via de buitengevel, geveldoorvoer of een te kort kanaal.
6. De diameter van het kanaal
Wanneer het aanwezige kanaal een diameter van minimaal 150 millimeter heeft, dan is er de mogelijkheid om hier een concentrisch rookgaskanaal van te maken. Om van een bestaand kanaal een concentrisch kanaal te maken, wordt er een flexibele, roestvrijstalen buis door de schoorsteen getrokken met 100 millimeter doorsnede. Deze buis voert de rookgassen af naar buiten. De overige 50 millimeter zuigt de zuurstof aan van buiten. Rookgassen die naar buiten gaan en zuurstof dat naar binnen gaat worden gescheiden door een speciale rookgasdoorvoer.
Daarnaast is het afhankelijk of een nieuwe gashaard geschikt is voor de diameter die jouw bestaande rookkanaal heeft. Wanneer de gashaard een kanaal van 130 millimeter nodig heeft, maar er zit een kanaal van 110 millimeter, gaat het al niet meer op. Er zal een nieuw kanaal aangelegd moeten worden.