Het juiste uitmondingsgebied
Een van de belangrijkste punten bij het aanbrengen van een rookkanaal, is dat deze eindigt in het juiste uitmondingsgebied. Voor een houtkachel en een pelletkachel houdt dat in dat deze boven het hoogste punt van de woning uit moet uitkomen. Bij een pelletkachel zie je nog vaak dat de afvoer lager geplaatst is, maar dat voldoet niet aan de nieuwe voorschriften van het bouwbesluit.
Meer weten over het uitmondingsgebied en hoe dit in jouw situatie zit? Ga dan in gesprek met een van onze verkopers. Met een beetje informatie kunnen zij al een uitstekende inschatting maken.
Extra maatregelen bij een rieten dak
Een rieten dak is extra vatbaar voor brand en daarom is het verstandig en is het zelfs verplicht om hier extra maatregelen voor te nemen. Een van deze maatregelen is een vonkenvanger. Het kan voorkomen dat er uit de schoorsteen kleine vonkjes vrijkomen. Om te voorkomen dat dit brand veroorzaakt op het dak, wordt deze vonkenvanger aangebracht.
Soort plafond
Afhankelijk van het soort plafond dat in de woning aanwezig is, worden er andere materialen gebruikt en maatregelen genomen. Bij een betonnen plafond kost het meer tijd om een gat te maken, maar is er minder materiaal nodig ter bescherming tegen hitte. Een houten plafond is eenvoudiger voor het zagen van een gat, maar vergt meer werk om ervoor te zorgen dat het geheel brandvrij en afgeschermd wordt.
Aftimmeren
Niet elk huis leent zich ervoor om het kanaal te kunnen wegwerken tussen de muren of in het gemetselde schoorsteenkanaal. In dat geval loopt deze dus langs de muren zelf naar boven. Aangezien dit gevaarlijk kan zijn voor mens en ontvlambare materialen, wordt het kanaal afgetimmerd. Dit geldt niet voor het enkelwandige gedeelte dat zich in de kamer bevindt waar de kachel staat. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met de eigenschappen van het rookkanaal en de geldende regelgeving. Je zult de buizen dus nooit onafgewerkt door het huis zien lopen.