Skip to main

Het aanleggen van een nieuw rookkanaal

Als je besluit om een nieuwe hout, gas of pelletkachel aan te schaffen houdt er dan rekening mee dat het rookkanaal in orde moet zijn en dat deze voldoet aan de voorschriften en voorwaarden van de betreffende kachel. In sommige gevallen is deze al aanwezig doordat de vorige eigenaren een haard hadden, in andere gevallen moet er een nieuw kanaal aangelegd worden. Eveneens komt het voor dat het oude kanaal alsnog verwijderd moet worden, omdat het kanaal verouderd is en niet geschikt is voor een nieuw hoog rendement kachel.  Kortom, in dit artikel lees je alles over het aanleggen van een nieuw kanaal!

HWAM 4240 Miljø 15X15cm 300Ppi
 • Het type kanaal
     Nieuw rookkanaal bij een houtkachel
     Nieuw rookkanaal bij een gashaard
     Nieuw rookkanaal bij een pelletkachel
 • De aanwezigheid van een gemetseld schoorsteenkanaal
 • Het juiste uitmondingsgebied
 • Extra maatregelen bij een rieten dak
 • Soort plafond
 • Aftimmeren
 • Gemiddelde kosten

Het type kanaal

Afhankelijk van het type haard dat je kiest, zal er een ander rookkanaal toegepast worden. Dit heeft te maken met de verschillen in warmte en gassen die vrijkomen bij de kachels.

Nieuw rookkanaal bij een houtkachel

Kies je voor een houtkachel, dan bestaat het rookkanaal uit enkelwandige en dubbelwandige stukken. Enkelwandig in het zicht in de kamer en dubbelwandig vanaf het plafond.

Betreft het een bestaande situatie met een gemetseld kanaal dan zal er voor een nieuwe houtkachel een rvs buis aangebracht worden om het geheel goed te laten functioneren met de uitgezochte hoog rendement kachel.

De diameter van een kanaal bij een houtkachel is in de meeste gevallen 150 millimeter.

Nieuw rookkanaal bij een pelletkachel

Een pelletkachel heeft een houtverbranding in de vorm van pellets, en deze moet voldoen aan dezelfde eisen als die van een houtkachel. Waarbij als afvoerdiameter vaak 130 mm wordt toegepast in plaats van 150 mm bij houtkachels.

Foto: 150mm enkelwandig en dubbelwandig zwart. 

Dubbelwandige En Enkelwandig Pijp Zwart DHS
Concentrisch Kanaal

Nieuw rookkanaal bij een gashaarden

Bij gashaarden wordt veelal gekozen voor een concentrisch rookkanaal. Deze lijkt op een dubbelwandig rookkanaal zoals bij een houtkachel, maar zit toch anders in elkaar. Waar bij een houtkachel de buitenwand dient als extra isolatie tegen de enorme hitte, zorgt bij een concentrische buis de ruimte tussen binnen- en buitenwand voor de toevoer van verse lucht naar de haard. In het binnenste gedeelte worden de rookgassen afgevoerd.

Foto: Concentrisch kanaal

Camera Inspectie Schoorsteen De Heide Smid Gereinigd Kanaal

De aanwezigheid van een gemetseld schoorsteenkanaal

De kans is aanwezig dat er in jouw woning een gemetseld schoorsteenkanaal aanwezig is. Het is verstandig om hier niet direct een kachel op aan te sluiten, maar er eerst een (flexibel) kanaal doorheen te laten trekken. Waarom dat belangrijk is om te doen en welke voordelen je daaruit haalt, lees je in een ander artikel dat volledig ingaat op dit onderwerp.

Het juiste uitmondingsgebied

Een van de belangrijkste punten bij het aanbrengen van een rookkanaal, is dat deze eindigt in het juiste uitmondingsgebied. Voor een houtkachel en een pelletkachel houdt dat in dat deze boven het hoogste punt van de woning uit moet uitkomen. Bij een pelletkachel zie je nog vaak dat de afvoer lager geplaatst is, maar dat voldoet niet aan de nieuwe voorschriften van het bouwbesluit.

Meer weten over het uitmondingsgebied en hoe dit in jouw situatie zit? Ga dan in gesprek met een van onze verkopers. Met een beetje informatie kunnen zij al een uitstekende inschatting maken.

Extra maatregelen bij een rieten dak

Een rieten dak is extra vatbaar voor brand en daarom is het verstandig en is het zelfs verplicht om hier extra maatregelen voor te nemen. Een van deze maatregelen is een vonkenvanger. Het kan voorkomen dat er uit de schoorsteen kleine vonkjes vrijkomen. Om te voorkomen dat dit brand veroorzaakt op het dak, wordt deze vonkenvanger aangebracht.

Soort plafond

Afhankelijk van het soort plafond dat in de woning aanwezig is, worden er andere materialen gebruikt en maatregelen genomen. Bij een betonnen plafond kost het meer tijd om een gat te maken, maar is er minder materiaal nodig ter bescherming tegen hitte. Een houten plafond is eenvoudiger voor het zagen van een gat, maar vergt meer werk om ervoor te zorgen dat het geheel brandvrij en afgeschermd wordt.

Aftimmeren

Niet elk huis leent zich ervoor om het kanaal te kunnen wegwerken tussen de muren of in het gemetselde schoorsteenkanaal. In dat geval loopt deze dus langs de muren zelf naar boven. Aangezien dit gevaarlijk kan zijn voor mens en ontvlambare materialen, wordt het kanaal afgetimmerd. Dit geldt niet voor het enkelwandige gedeelte dat zich in de kamer bevindt waar de kachel staat. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met de eigenschappen van het rookkanaal en de geldende regelgeving. Je zult de buizen dus nooit onafgewerkt door het huis zien lopen.

Gemiddelde kosten

Vanzelfsprekend is iedere situatie anders. Een andere haard, het type rookkanaal, het uitmondingsgebied, het soort dak, etc.. Dit alles heeft direct invloed op het kostenplaatje. Daarom zijn wij uitgegaan van een gemiddelde prijs die je in een eenvoudige en optimale situatie kwijt bent. Deze is te zien in de afbeelding hieronder. Er is gebruikgemaakt van een houtkachel.

Als je alle onderdelen (oftewel, het materiaal) in dit voorbeeld, exclusief haard, bij elkaar optelt, kom je uit op een bedrag van rond de 2700 euro. Hierbij moet nog rekening gehouden worden met andere kosten, zoals het boren van gaten in beton, brandvrij omhullen van het kanaal en de arbeid om het geheel uit te voeren.

Let op: in onderstaand schema/afbeelding is een voorbeeld ter illustratie van opbouw  van een kanaal. Elke situatie is uniek en maatwerk en er wordt vanuit de showroom een voorlopige calculatie/offerte van het kanaal gemaakt, afgestemd op jouw woonsituatie. Uiteraard volgt er naar de offerte een huisbezoek om het geheel goed in te kunnen meten en beoordelen. In jouw situatie kan de prijs anders uitvallen!

Klik op foto voor uitvergroting! 

De Heidesmid Halle 55

Maak een afspraak

Wil je graag weten wat er mogelijk is bij jouw eigen woning, dan helpen onze ervaren verkopers je graag verder! Aan de hand van jouw persoonlijke wensen, duidelijke foto's van de situatie, Google Maps en eventueel een tekening van het huis kunnen wij al een gerichte inschatting maken.